معرفی رشته علوم تغذیه


معرفی:

علم تغذیه علمی است که به ما می‌آموزد هر آنچه می‌خوریم و می‌نوشیم، به طور مستقیم بر نحوه فعالیت جسمانی و روانی ما تاثیر دارد. از همین رو رشته تغذیه در عصر حاضر اهمیت بسیار زیادی دارد.این رشته‌ به‌ رژیم‌ درمانی‌، اصول‌ علم‌ تغذیه‌، ارزش‌ مواد غذایی‌ و نحوه‌ تغذیه‌ مناسب‌ برای‌ حفظ‌ سلامت‌ بدن‌ می‌پردازد. علم تغذیه مجموعه وسیعی از اطلاعات و دانش‌ بشری است که به ارتباط بین غذا و سلامتی موجود زنده می‌پردازد و با عواملی مانند بیولوژی، بیوشیمی، علوم رفتاری، علوم اجتماعی و بهداشت ارتباط دارد.به عبارت دیگر علم تغذیه یک علم چند بعدی است و به همین دلیل دانشجوی این رشته باید اطلاعات جامع و گسترده‌ای در زمینه بیوشیمی، بیولوژی، جامعه‌شناسی، روانشناسی، بهداشت و شیمی مواد غذایی داشته باشد تا بتواند مهارت‌های لازم را کسب کند. مهارت‌هایی که به دو بخش عمده رژیم درمانی و تغذیه جامعه تقسیم می‌شود. یعنی کارشناس این رشته هم باید بتواند که رژیم غذایی مناسب را برای درمان بیماری‌های مختلف ارائه دهد و هم توانایی شناسایی مشکلات تغذیه جامعه را داشته باشد و سپس بر اساس مشکلات موجود، برنامه‌های غذایی لازم را طراحی، اجراء نظارت و ارزشیابی کند. همچنین ارتقای ارزش غذایی مواد غذایی مانند کنسرو، کمپوت و ... که در صنایع غذایی ایجاد می‌شود. بر عهده کارشناس این رشته است

 

توانایی‌‌ها و مهارت‌های لازم:

کارشناس تغذیه باید روحیه‌ خدماتی‌ داشته‌ واز صبر و حوصله‌ کافی برای‌ صحبت‌ با بیمار و راهنمایی‌ برخوردار باشد. همچنین‌ داوطلبان‌ علاقه‌مند به‌  لازم‌ است‌ در دروس‌ زیست‌شناسی‌ و شیمی‌ که‌ پایه ی دروس دانشگاهی این رشته است، توانمند باشند.  علاقه به علوم تغذیه و دقت عمل در آزمایشگاه‌‌ها و کسب تجربه و کار آموزی نیزدرکسب موفقیت در این رشته بسیار حائز اهمیت است .

 

مقاطع بالاتر از کارشناسی:

 فارغ التحصیلان کارشناسی علوم تغذیه می‌توانند در رشته‌های زیر در مقطع ارشد ادامه تحصیل دهند:

رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی، رشته مهندسی پزشکی (بیوالکتریک)، رشته مهندسی پزشکی (زیست مواد)، رشته اپیدمیولوژی، رشته علوم بهداشتی در تغذیه، رشته اقتصاد بهداشت، رشته انفورماتیک پزشکی، رشته ژنتیک انسانی، رشته آمار زیستی، رشته بیوشیمی بالینی، رشته سلامت سالمندی، رشته ارزیابی فناوری سلامت، رشته علوم و صنایع غذایی، رشته علوم تغذیه، رشته فناوری اطلاعات سلامت، رشته میکروب شناسی مواد غذایی، رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، رشته نانوتکنولوژی پزشکی، رشته زیست فناوری پزشکی، رشته رفاه اجتماعی، علوم تغذیه در بحران و حوادث غیر مترقبه، کنترل مواد خوراکی و آشامیدنی، تاریخ علوم پزشکی، آموزش پزشکی، برنامه ریزی یادگیری الکترونیکی در علوم پزشکی، سم شناسی و ترکیبات طبیعی و دارویی دریایی

 

کاربرد این رشته و وضعیت بازار کار:

این‌ رشته‌ دارای‌ دو شاخه‌ عمده‌ است‌ که‌ عبارتند از:

الف‌) تغذیه‌ انسانی که شامل گروه‌های‌ مختلف‌ جامعه‌ مانند سالمندان‌، معلولین‌ و کودکان‌ و نوجوانان‌ میشود.

  ب‌) تغذیه‌ بالینی‌ که‌ شامل‌ تغذیه‌ و مشاوره غذایی‌ بیماران‌ بستری‌ و سرپایی‌ می‌شود.

با توجه به دو شاخه ی فوق، فارغ التحصیلان این رشته می‌توانند در مشاغل و رشته‌های زیر مشغول بکار شوند:

دربخش تغذیه بیمارستانها، در قسمت فنی کارخانجات تولید مواد غذایی، همکاری در کلینیک‌های رژیم درمانی با همکاری پزشکان غدد داخلی، همکاری در تعیین رژیم برای گروههای مختلف از جمله: ورزشکاران، بیماران خاص، کارگران و...، برنامه ریزی غذایی برای بیماران در بیمارستانها و مراکز بهداشتی، شرکت در فعالیت‌های تغذیه‌ای مراکز همگانی، بررسی و تحقیق و آموزش مطالب مربوط به تغذیه در واحد‌های آموزشی و تحقیقاتی، انجام خدمات تغذیه‌ای برای واحدهای دست‌اندرکار تغذیه جامعه، تنظیم و اجرای برنامه‌های آموزش تغذیه عمومی، تنظیم یک رژیم غذایی مناسب برای افراد چاق و لاغر و افراد مبتلا به بیماریهای خاص از جمله بیماریهای کلیوی، دیابتی، نقرس و.. .

 

 

ردیف نام دانشگاه شهر
1 دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اصفهان
2 دانشگاه علوم پزشکی تبریز تبریز
3 دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور شاپور
4 دانشگاه علوم پزشکی زابل زابل
5 دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران
6 دانشگاه علوم پزشکی شیراز شیراز
7 دانشگاه علوم پزشکی کاشان کاشان
8 دانشگاه علوم پزشکی کرمان کرمان
9 دانشگاه علوم پزشکی لرستان لرستان
10 دانشگاه علوم پزشکی یاسوج یاسوج
11 دانشگاه علوم پزشکی زاهدان زاهدان
12 دانشکده علوم پزشکی شوشتر شوشتر
13 دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله تهران
14 دانشگاه علوم پزشکی بوشهر بوشهر