معرفی رشته «پرورش و تولیدات زنبور عسل و کرم ابریشم»


* معرفی رشته

زنبور عسل حشره‌ای گرانبهاست که نام سوره‌ای از قرآن کریم را نیز به خودش اختصاص داده است. عسل که یکی از محصولات این حشره گرانبهاست خود غذایی پرارزش است. به طوری که هم جنبه غذایی و هم جنبه دارویی دارد.

زنبورداری با توجه به اینکه شغل زمان‌بری نیست اغلب به عنوان شغل دوم کشاورزان مطرح است و این حشره مفید از طریق کمک به انتقال گرده و باروری محصولات نقش بسیار ارزنده‌ای در افزایش کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی دارد.

کرم ابریشم نیز به منظور تولید پیله پرورش داده می‌شود و از پیله‌ها جهت ابریشم‌کشی استفاده می‌گردد. الیاف ابریشم یکی از مواردی است که در تهیه منسوجات، قالی و سایر دست‌بافت‌ها به کار می‌رود و امروزه یکی از اقلام مهم صنعتی برخی از کشورهای پرورش‌دهنده کرم ابریشم به شمار می‌آید.

الیاف ابریشم دارای درخشندگی بسیار زیبا بوده و از بهترین الیاف جهت تهیه البسه انسان محسوب می‌‌شود.

* سطح آموزشی مهارت‌ها

هنرجویان در این رشته علاوه بر گذراندن دروس عمومی، 6 استاندارد مهارت شغلی را گذرانده و در انتهای هر استاندارد به مهارت‌های ذیل دست می‌یابند:

ـ استاندارد پرورش و نگهداری زنبور: هنرجو پس از گذراندن این استاندارد به توانایی پرورش زنبور و کندوداری دست پیدا می‌کند.

ـ استاندارد تعمیر و تعویض کندو: در این استاندارد هنرجو نحوه تعمیر و ساخت کندو را فرامی‌گیرد.

ـ استاندارد بهره‌برداری از محصولات زنبور عسل: با فراگیری این استاندارد هنرجو با محصولات زنبور عسل و طریقه بهره‌برداری از آنها را فرا می‌گیرد.

ـ استاندارد تولید و پرورش ملکه: در پایان این استاندارد هنرجو با نحوه پرورش ملکه تجاری آشنا شده و می‌تواند در آینده به این شغل مبادرت ورزد.

ـ استاندارد کنترل آفات و بیماری‌های زنبور عسل: در پایان این استاندارد هنرجو با بیماری‌ها و آفات زنبور عسل و نحوه مبارزه با آنها آشنا می‌شود.

ـ استاندارد پرورش کرم ابریشم: در پایان این مهارت هنرجو به فن پرورش کرم ابریشم (نوغان‌داری) مسلط شده و می‌تواند به پرورش آن مبادرت نماید.

*‌ آینده تحصیلی و شغلی

شرایط و نحوه ادامه تحصیل: هنرجو پس از فراغت از تحصیل می‌تواند در آزمون مربوطه شرکت نموده و در مقطع کاردانی در دانشگاه‌های فنی و حرفه‌ای دانشگاه آزاد و یا علمی ـ کاربردی در این رشته ادامه تحصیل دهد و سپس بعد از گذراندن دوره کاردانی بعد از قبولی در آزمون تا سطح دکترا در این رشته ادامه تحصیل دهد.

آینده شغلی و بازار کار: فارغ‌التحصیلان می‌توانند در مراکز خصوصی و یا دولتی مشغول به کار شوند که تعدادی از این مراکز عبارتند از:

ـ مراکز دولتی شامل جهاد کشاورزی، نظام مهندسی کشاورزی و دامپزشکی

ـ مراکز خصوصی شامل همکاری با کسانی که زنبوردار و یا نوغان دارند.

ـ راه‌اندازی زنبورداری یا پرورش کرم ابریشم (نوغان‌داری) توسط خود فارغ‌التحصیل با استفاده از تسهیلات وام اشتغال و ایجاد اشتغال برای خود و تعدادی دیگر از جوانان.

* ساعت آموزش

رشته «پرورش و تولیدات زنبور عسل و کرم ابریشم» دارای 105 ساعت آموزش است که شامل 42 ساعت شایستگی‌های عمومی، 2 ساعت شایستگی‌های پایه، 44 ساعت شایستگی‌های فنی و 8 ساعت شایستگی‌های غیرفنی است.

استاندارد مهارت و درس این رشته شامل «زیست‌شناسی متشکل از 2 واحد نظری»، «پرورش و تولیدات زنبور عسل متشکل از 8 واحد نظری و 15 واحد عملی»، «تولید و پرورش کرم ابریشم متشکل از 5 واحد نظری و 7 واحد عملی» و «کارورزی متشکل از 4 واحد عملی» است.