جزئیات برگزاری آزمون سراسری/ توضیحات رئیس سازمان سنجش درباره تقلب در کنکور


جزئیات برگزاری آزمون سراسری/ توضیحات رئیس سازمان سنجش درباره تقلب در کنکور

رئیس سازمان سنجش آموزش کشور جزئیات برگزاری نوبت دوم کنکور سراسری سال ۱۴۰۲ را تشریح کرد.

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری فارس، عبدالرسول پورعباس رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در یک گفت‌وگوی تلویزیونی جزئیات برگزاری نوبت دوم کنکور سراسری سال ۱۴۰۲ را تشریح کرد و گفت: در دهه شصت آزمون های سراسری دو مرحله ای بود اما دو نوبته شدن کنکور در سال ۱۴۰۲ با آن متفاوت است. در کنکور ۱۴۰۲ به داوطلب دو شانس مساوی داده می شود یعنی مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی این امکان را می دهد که نمره داوطلب تا دو سال اعتبار داشته باشد.

وی افزود: در واقع داوطلب در کنکور ۱۴۰۲ دو نوبت و در کنکور ۱۴۰۳ دو نوبت می تواند شرکت کند و بر اساس برنامه ریزی می تواند در چهار نوبت شرکت کند و نمره اش تا دو سال اعتبار دارد. بالاترین نمره کل برای پذیرش ملاک است. بررسی های آماری ما در نوبت اول نشان می دهد که آمده اند که خود را محک بزنند و راضی تر هم هستند و استرس کمتری داشته اند.

پورعباس خاطرنشان کرد: هر آزمونی که داوطلب شرکت می کند یک بسته نمره است و کاملا مستقل از همدیگر هستند و نمره تیرماه و دی ماه مستقل از همدیگر است.

رئیس سازمان سنجش افزود: نوبت دوم کنکور سراسری ۱۴۰۲ در روزهای ۱۴ و ۱۵ تیرماه برگزار می شود و به دلیل تداخل با عید سعید غدیر، کنکور در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه برگزار می شود.

وی گفت: یک نمره کل برای داوطلب می سازیم، این نمره کل بر اساس نمره آزمون و سوابق تحصیلی با تاثیر ۴۰ درصدی ساخته می شود و داوطلب در نیمه مردادماه انتخاب رشته می کند و در شهریورماه نتایج نهایی اعلام می شود.

پورعباس اظهار داشت: سال گذشته تاثیر سوابق تحصیلی با اثر مثبت بود و اگر نمره فرد پایین می آمد اعمال نمی شد اما امسال تاثیر ۴۰ درصدی سوابق تحصیلی قطعی است، نمره آزمون هم ۶۰ درصد تاثیر دارد.

وی یادآور شد: آزمون سوابق تحصیلی ۱۰ یا ۱۱ درس سال دوازدهم به صورت کشوری برگزار شده است. برای راحتی داوطلبان سعی شده است آزمون سوابق تحصیلی به صورت یکپارچه باشد و در نزدیک ترین محل زندگی فردی باشد. البته ربطی به محل تحصیل فرد ندارد. نمره تراز شده آموزش و پرورش در نمره کل داوطلب تاثیر می گذارد.

داوطلبانی که سال دوازدهم هستند باید در آزمون خردادماه سوابق تحصیلی خود را ایجاد کنند

رئیس سازمان سنجش گفت: داوطلبانی که سال دوازدهم هستند باید در آزمون خردادماه سوابق تحصیلی خود را ایجاد کنند. کسی که در شهریور سابقه تحصیلی ایجاد کند برای کنکور سال ۱۴۰۳ محسوب می شود. اگر درسی سابقه تحصیلی نداشته باشد نمره اش صفر رد می شود و این نمره با نمره داوطلب جمع می شود و تراز منهای ۲۰۰۰ برای داوطلب به همراه دارد.

وی افزود: نمره خام در دبیرستان از صفر تا ۲۰ است و نمره آزمون سراسری منهای ۳۵ تا ۱۰۰ است. ما برای قابل تشخیص بودن این نمرات را در تراز قرار می دهیم. این نمرات تراز به این معنی است که نمرات صفر تا ۲۰ باز می شوند به منهای ۲۰۰۰ تا ۸۰۰۰ تا تاثیر گذاری آن مشخص شود. نمره صفر اثر بدی در نمره کل داوطلب دارد.

پورعباس گفت: کسی که سابقه تحصیلی ندارد یا می خواهد آن را تقویت کند باید حتما در آزمون خردادماه شرکت کنند. تمام داوطلبان باید در مردادماه نمره سابقه تحصیلی همراه داشته باشند.

وی درباره موضوع پنجره واحد دولت الکترونیک و ثبت سوابق تحصیلی دانش آموزان داوطلب کنکور یادآور شد: بحث استنکاف نیست. سازمان سنجش اولین سازمانی است که خدمات دولت الکترونیک داشته و بی نیاز به مراجعه حضوری است. تعداد زیادی آزمون داریم و هر فرد به صورت متوسط ۵ بار به سازمان مراجعه می کند. ما اکنون پنجره واحد را ایجاد کردیم و هر داوطلبی برای هر کاری از این پنجره واحد اقدام می کند. اما اقدامات اولیه اتصال به پنجره واحد دولت انجام شده و یکسری اقدامات نیاز است که هماهنگی لازم با وزارت ارتباطات و دولت انجام شده است و در حال برنامه ریزی هستیم که این کار انجام شود.

رئیس سازمان سنجش یادآور شد: اطلاعات داوطلبان محرمانه است. جامعه هدف ما جامعه حساسی است و بیش از یک میلیون نفر اطلاعات محرمانه در آن ثبت می کنند. اگر بخواهند پیامک تبلیغاتی بفرستند و به این اطلاعات دست یابند مشکلات زیادی ایجاد می شود. اگر فردی از خانه خودش ثبت نام کند مشکلی نداریم اما از کافی نت که ثبت نام انجام می شود در اولین قدم کافی نت از اطلاعات فرد بک آپ می گیرد.

وی گفت: این اطلاعات مشتری دارد و نظام کاری ما را تحت تاثیر قرار می دهد و با جلساتی که انجام شده و کارهایی که انجام شده، امیدواریم که بتوانیم بعد از اقدامات مورد نظر ما انجام شود و آزمون بعدی از طریق پنجره واحد دولت انجام می شود. ما نقاط حساس داریم و هر آزمونی میلیونی مراجعه کننده داریم. در زمان کارت ورود به جلسه، دریافت کارنامه، انتخاب رشته و همه اینها مواردی هستند که مراجعه کننده زیادی داریم و به دولت هم اعلام کردیم که بار سنگینی به سامانه وارد می شود و سامانه باید آنقدر قوی باشد که توان پاسخگویی را داشته باشد.

پورعباس افزود: این پنجره واحد یک سوء تفاهمی ایجاد کرد. ما نیاز داشتیم که کد ۱۹ رقمی از آموزش و پرورش بگیرد و داوطلب وارد کند. یک مشکلاتی بوجود آمد که عذرخواهی می کنیم و در آینده یک درگاه را پیش بینی می کنیم که ثبت نام و دریافت کد یکی باشد. نکته این است که بخشی از داوطلبان غیر ایرانی هستند و کدملی ندارند و باید کد آموزش و پرورش داشته باشند. ضمن اینکه این کد ۱۹ رقمی اهمیت اش به دلیل تطبیق تمامی اطلاعات تحصیلی داوطلب است.

وی افزود: برای ثبت نام داوطلب یک کارپوشه یا پروفایل ایجاد می شود که از ابتدای ثبت نام تا آخر تحصیلات خودش می تواند از آن استفاده کند و تمامی اطلاعات فرد در آن ثبت می شود. این کار بین سازمان سنجش و آموزش و پرورش فعال شده است و از سال بعد به طور اتوماتیک می تواند سوابق تحصیلی خود را مشاهده کند و اگر مغایرتی دید آن را اصلاح کند. یکی از مشکلات ما مغایرت معدل بود و این کارپوشه می تواند مغایرت ها را کاهش دهد.

* اوج تقلب‌های کنکور در سال‌های ۹۸ و ۹۹

رئیس سازمان سنجش درباره بحث تقلب در آزمون های سراسری گفت: در سالی که کرونا شروع شد به شدت تقلب بالا رفت. در سال های ۹۸ و ۹۹ اوج تقلب ها بود و از سال ۱۴۰۰ سیر آن کاهشی شد، تقلب ها از نگاه به چپ و راست به شبکه های سازماندهی شده و ابزارهای جاسوسی تغییر کرده است. در سال ۱۴۰۰ بحران ایجاد شده بود و ما در سال ۱۴۰۱ وقتی دیدیم که می خواهند بحران ایجاد کنند ۱۳ شبکه تقلب را قبل از کنکور کشف کردیم. از این شبکه ها تجهیزات گرفته شد و عده ای هم تجهیزات را با خود به جلسه کنکور بردند و حدود ۸۵۰ نفر از کنکور حذف شدند و پس از بررسی های فنی هم آنهایی که تجهیزات برده بودند و سر جلسه دستگیر نشده بودند را هم شناسایی کردیم و در نهایت یک مورد هم نبود که با تقلب وارد دانشگاه شود.

وی افزود: در نوبت اول کنکور ۱۴۰۲ مصوبه شورای عالی امنیت ملی به ما کمک کرد که امنیت بسیار گسترده ای را ایجاد کنیم. زیرا همه دستگاه ها مکلف بودند که همکاری کنند. حفاظت چند لایه شد و انتظار داشتیم که دیگر اتفاق خاصی نیافتد. شخصی سازی منطقه ای و شخصی فردی برای اولین بار اتفاق افتاد. نتیجه این بود که تنها یک فرد توانست عکس از سوال بگیرد که همان فرد را یک دقیقه بعد دستگیر کنیم. اینترنت به صورت نقطه ای قطع شد و آن یک عکس هم کارآیی نداشت. در دی ماه پاسخنامه حداکثر یک ساعت در اختیار فرد بود و حتی یک مورد تقلب نداشتیم. ضمن اینکه محدودیت اینترنت هم مفید بود.

۶۷ نفر را در نوبت دی ماه کنکور ۱۴۰۲ همراه با تجهیزات تقلب گرفتیم

پورعباس اظهار داشت: ما دستگاه آشکارساز بکارگرفتیم که از این دستگاه بیش از ۳ هزار دستگاه داشتیم. هر حوزه ای چند دستگاه در اختیار داشت و افرادی هم که تجهیزات تقلب به همراه داشتند بسیار ناآرام بودند. ما ۶۷ نفر را در نوبت دی ماه کنکور ۱۴۰۲ را همراه با تجهیزات تقلب گرفتیم. اما این افراد خلع سلاح شده بودند زیرا پاسخ سوالی به آنها نرسیده بود و هیچ پشتیبانی نشده بودند. از همین رو امسال امن ترین و سالم ترین آزمون را داشتیم و امیدواریم در تیرماه هم همین تمهیدات را داشته باشیم.

وی گفت: دو نوع پذیرش داریم که ۸۵ درصد آن بر مبنای سوابق تحصیلی است، هر داوطلبی بدون شرکت در کنکور هم تضمین می کنم که فرد با انتخاب رشته قبول می شود زیرا ظرفیت از تعداد داوطلب بیشتر است. رقابت بر ۱۵ درصد باقی مانده است و هیچ مسیری وجود ندارد و کاملا کنترل شده است و مطمئن باشد حفاظت می شود و تبلیغات ورود آسان به رشته های مهندسی و پزشکی هدر دادن منابع است.

رئیس سازمان سنجش خاطرنشان کرد: تقلب در همه آزمون ها وجود دارد. پشت پرده هم شبکه هایی هستند که برای این کار برنامه ریزی می کنند. ما در دی ماه جلوتر از این شبکه های تقلب بودیم. در آزمون های آموزش و پرورش هم امسال و سال گذشته با سازمان سنجش همکاری صورت گرفته است. برای امنیت آزمون های آموزش و پرورش ما در سازمان سنجش با آنها همکاری کردیم و دستگاه های آشکارساز را برای حوزه های آنها بکار بردیم که تعداد زیادی تجهیزات تقلب شناسایی شدند.

وی گفت: تا زمان توزیع سوال مشکلی نیست زیرا سوالات در آزمون های آموزش و پرورش به صورت کدگذاری شده به حوزه ها ارسال می شود و در حوزه ها کار تکثیر در محیط قرنطینه انجام می شود اما پس از توزیع سوال ممکن است عکس گرفته شود و به صورت ارتباطات رادیویی ارسال شود و پاسخ دریافت شود که برای این کار هم تمهیداتی برای کاهش تقلب انجام شده است.

پورعباس درباره زمان اجرایی شدن برگزاری آزمون های کشوری به صورت الکترونیک اظهار داشت: زیرساخت فنی برگزاری آزمون به صورت الکترونیک از لحاظ فنی آماده است و در حوزه های اجرایی و برگزاری باید شرایط برگزاری آزمون ها به صورت الکترونیک فراهم شود که این کار پیچیده ای است و امیدواریم انجام شود.