روش های صحیح مطالعه


 روش‌های صحیح مطالعه

"دیگر حال و حوصله خواندن این کتاب را ندارم" یا " از این کتاب خسته شده ام " و یا "هرچقدر می‌خوانم مثل اینکه کمتر یاد می گیرم" و یا "10 بار خواندم و تکرار کردم ولی باز هم یاد نگرفتم"  هر چقدر درس می‌خوانم انگار به نتیجه دلخواهم نمیرسم وجملاتی از این قبیل...

یادگیری و مطالعه، رابطه ای تنگاتنگ و مستقیم با یکدیگر دارند، تا جایی که می توان این دو را لازم و ملزوم یکدیگر دانست. برای اینکه میزان یادگیری افزایش یابد باید قبل از هرچیز مطالعه ای فعال و پویا داشت.

 

شیوه صحیح مطالعه ،چهار مزیت عمده زیر را به دنبال دارد:

 

1- زمان مطالعه را کاهش میدهد.

2- میزان یادگیری را افزایش میدهد .

3-مدت نگهداری مطالب در حافظه را طولانی تر می کند.

4- به‌خاطر‌سپاری اطلاعات را آسان‌تر می‌سازد.

 

 

در ادامه نکاتی را مطرح می کنم تا با استفاده از آنها بتوانید از زمان مطالعه خود بیشترین استفاده را داشته باشید  :

  1. مطالعه را جزیی از زندگی خود قرار دهید

بهترین راه برای این که به درس خواندن عادت کنیم این است که آن را بخشی عادی از زندگی روزمره خود بدانیم ، تحصیلات عالی مستلزم تلاش و پشتکار است . لازم است هر روز زمانی را به انجام تکالیف و مطالعه اختصاص دهیم ، یک ساعت در روز زمان خوبی برای شروع است اما این زمان هر چه بیشتر باشد بهتر است.

2- سبک و روش یادگیری خود را بشناسید :

افراد مختلف روش‌های یادگیری متفاوت دارند و هرگز یک روش یکسان برای همه اشخاص مناسب نیست ، بعضی افراد با روش های دیداری ، بعضی شنیداری و بعضی با روش های گوناگون بهتر یاد می گیرند . بهتر است هر کدام از ما روش مناسب خود را بشناسیم و آن را به طور مکرر مورد استفاده قرار دهیم ، گاهی اوقات ترکیب رویکردهای مختلف می‌تواند مفید باشد .

 

3- همه چیز را به شب امتحان موکول نکنید :

بسیاری از افراد مطالعه خود را به شب قبل از امتحان موکول می کنند ، اما این روش روش خوبی برای یادگیری نیست ، بهتر است بدانیم که در محیط یادگیری تنها دانستن مطالب و نکات کافی نیست ، بلکه افراد جهت یادگیری بهتر باید توانایی تفکر انتقادی راجع به آنها را داشته باشند .

 

 

            4 - از درس خواندن لذت ببرید

لزومی ندارد همیشه درس خواندن را جدی بگیریم ، تنها در گوشه ای بنشینیم و مطالب را در ذهن خود فرو کنیم . روش‌های زیادی وجود دارد که به ما کمک میکند تا از درس خواندن لذت ببریم همه چیز به خلاقیت ما بستگی دارد .

 

 حال به توضیح چند روش مناسب جهت مطالعه بهتر می پردازیم :

 

1-خواندن به همراه نوشتن: روش درست مطالعه است . مطالعه فرآیندی فعال و پویا است وبرای نیل به این هدف باید از تمام حواس خود برای درک صحیح مطالب استفاده کرد. باید با چشمان خود مطالب را خواند، باید در زمان مورد نیاز مطالب را بلند بلند ادا کرد و نکات مهم را یادداشت کرد تا هم با مطالب مورد مطالعه درگیر شده و حضوری فعال و همه جانبه در یادگیری داشت و هم در هنگام مورد نیاز ، خصوصا قبل از امتحان ، بتوان از روی نوشته ها مرور کرد و خیلی سریع مطالب مهم را مجددا به خاطر سپرد .

 

2- خط کشیدن زیر نکات مهم: این روش شاید نسبت به روش قبلی سرعت بالاتری داشته باشد  ولی روش کاملی برای مطالعه نیست چرا که در این روش بعضی از افراد به‌جای آنکه تمرکز و توجه روی یادگیری و درک مطالب داشته باشند ذهنشان معطوف به خط کشیدن زیر نکات مهم می گردد . روش صحیح خط کشیدن زیر نکات مهم به این صورت است که ابتدا مطالب را بخوانند و مفهوم را کاملا درک کنند و سپس زیر نکات مهم خط بکشند ؛نه آنکه در کتاب بدنبال نکات مهم بگردند تا زیر آن را خط بکشند .

 

3- حاشیه نویسی:این روش نسبت به‌ دو روش قبلی بهتر است ولی باز هم روشی کامل برای درک عمیق مطالب و خواندن کتب درسی نیست ولی می تواند برای یادگیری مطالبی که از اهمیتی چندان برخوردار نیستند مورد استفاده قرار گیرد.

 

4- خلاصه نویسی: در این روش شما مطالب را میخوانید و آنچه را که درک کرده‌اید بصورت خلاصه روی دفتری یادداشت می کنید. این روش برای مطالعه مناسب است و از روشهای قبلی بهتر می باشد چرا که در این روش ابتدا مطالب را درک کرده سپس آنها را یادداشت می کنید اما باز هم بهترین روش برای خواندن نیست .

 

5- کلید برداری:کلیدبرداری روشی بسیار مناسب برای خواندن و نوشتن نکات مهم است . در این روش شما بعد از درک مطالب ، بصورت کلیدی نکات مهم را یادداشت می کنید و در واقع کلمه کلیدی کوتاه‌ترین، راحت‌ترین ،بهترین وپرمعنی ترین کلمه ای است که با دیدن آن، مفهوم جمله تداعی شده و به خاطر آورده می شود .

 

6- خلاقیت و طرح شبکه ای مغز: این روش بهترین شیوه برای یادگیری خصوصا فراگیری مطالب درسی است .در این روش شما مطالب را می‌خوانید بعد از درک حقیقی آنها نکات مهم را به زبان خودتان و به صورت کلیدی یادداشت می‌کنید و سپس کلمات کلیدی را روی طرح شبکه ای مغز می نویسید ( در واقع نوشته های خود را به بهترین شکل ممکن سازماندهی می‌کنید و نکات اصلی و فرعی را مشخص می کنید) تا در دفعات بعد به جای دوباره‌خوانی کتاب ، فقط به طرح شبکه ای مراجعه کرده و با دیدن کلمات کلیدی نوشته شده روی طرح شبکه ای مغز ، آنها را خیلی سریع مرور کنید . این روش درصد موفقیت تحصیلی شما را تا حدود بسیار زیادی افزایش میدهد و درس خواندن را بسیار آسان می کند و بازده مطالعه را افزایش میدهد.

تدوین : کلینیک مشاوره گاج